change language


Opgraving Apeldoorn dag 12: “Schervenmagneet ingezet op grafheuvels

door Simone Lemmers en Sasja van der Vaart (studentes archeologie)

Jaja, bij dit project zijn we zeer educatief verantwoord bezig, ook na werktijd. Na een overheerlijke pastahap, klaargemaakt door ons aller Karsten, zijn we gisteravond met volle magen en goede moed op pad gegaan in Vaassen... Into the Great Outdoors! We gingen op een korte excursie naar de “grafheuvelweg” waar we een aantal van deze op één-lijn-liggende-grafheuvels hebben bekeken. De sfeer zat er goed in, menig student kon het niet laten om lekker over de heuvels te gaan huppelen. Daarna uiteraard vlug naar onze nestjes.

Gelukkig was het vandaag, na de oeverloze regen van de afgelopen tijd eindelijk wat zonniger. Hoewel de ochtend nog enigszins grauw begon en we ons een weg door de modder moesten banen om bij de heuvels te komen,was het weer na de lunch prachtig! De regenpakken werden met veel genot aan de kant gesmeten en het was tijd voor korte broeken en shirtjes. Er is werkelijk niks fijner dan heerlijk in een bos, in het zonnetje, een grafheuvel op te graven. Nog beter: op je blote voeten! Met rood gelakte teennageltjes, een trend die is gezet op heuvel 3. Zelfs de heer uit Deventer lijkt te gaan zwichten voor het fenomeen. Maar, laten we het vooral ook nog even over archeologie hebben.

Het werk in de proefsleuven is vandaag aan een einde gekomen. Er is flink gebikkeld om alle spoortjes af te werken en om alles te fotograferen en te tekenen. Onze lieve kraanmachinist is vandaag ook keihard bezig geweest om de afgewerkte sleuven dicht te gooien. Maar, de dag zou niet compleet zijn zonder een meesterlijke last-minute vondst. Uiteraard was het onze scherven-magneet Arjan die weer eens een scherf vond op een plek waar al de hele tijd andere mensen hadden rondgelopen. Direct daarnaast werd nog een scherf gevonden van hetzelfde baksel. Toen we vervolgens de stort naast de put gingen doorzoeken kwamen er nog vele meer scherven uitzetten! Het gaat hier waarschijnlijk dus om een redelijk compleet potje dat al in de oudheid is gebroken. Sehr gut jah.

Bij heuvel 2 is het overheersende thema nog altijd botten, en het blijft maar komen. Op dit moment bevinden zich 3 grote concentraties van crematieresten, waaronder ook flink grote stukken. Ontzettend gaaf om aan te treffen, we zijn benieuwd wat deze heuvel ons de komende dagen nog gaat opleveren. De tijd begint wel te dringen nu het einde begint te naderen... dus we gaan gestaag door met troffelen en scheppen. De aanhouder wint!

Check je later,

Simone & Sasja

Meer informatie over de opgravingen van 2008 in ApeldoornDinsdag 22 juli 2008


Creative Commons Licentie
werk van Ancestral Mounds Project is in licentie gegeven volgens een
Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 3.0 Nederland licentie.
Gebaseerd op een werk op www.grafheuvels.nl. -