change language


Opgraving Apeldoorn dag 18: “De allerlaatste week graven naar graven

door Karsten Wentink

De opgravingen bleken toch meer werk te zijn dan verwacht, daarom is ook deze week nog doorgegraven met een kleiner veldteam. Ikzelf maakte hiervan helaas geen deel uit maar ben wel gisteren gewapend met een paar zakken stroopwafels gaan kijken naar de voltooiing van het veldwerk van 2008. Het werk vlotte schijnbaar gestaag en dit zal echt de laatste opgravingsweek worden. Over enkele weken zullen op deze website de eerste resultaten bekend gemaakt gaan worden.

Na het bezoek aan de kroondomeinen zijn we nog even naar de “grafheuvelweg” tussen Niersen en Vaassen geweest. Hier ligt een bijna 2-3km lange lijn waarop vele grafheuvels liggen. We hebben deze voor ongeveer de helft afgelopen en de vindplaatsen bekeken waar vele van de vondsten die in mijn onderzoek centraal zullen staat vandaan komen. Wonder boven wonder kunnen we daar na vandaag nog een vondst aan toevoegen. Bij het fotograferen van één van de heuvels zag ik opeens ongeveer 15 meter van de voet van een heuvel een driehoekig stukje vuursteen op de grond liggen. Nog voordat ik het opgeraapt had wist ik al dit een vuurstenen pijlpunt moest zijn. De pijlpunt met oppervlakte retouche dateert in het Laat Neolithicum tussen 2500-2000 v. Chr. en is daarmee gelijktijdig met vele van de grafheuvels die in dit gebied te vinden zijn.

Hoewel het natuurlijk altijd leuk is om dergelijke goodies te vinden heb je er als archeoloog niet heel erg veel aan omdat de context van oppervlakte vondsten natuurlijk geheel onduidelijk is. Is de pijlpunt afkomstig uit een oude grafheuvelopgraving of hebben we te maken met een verspoelt vlakgraf? Of is de pijlpunt wellicht verloren door een toevallig voorbij trekkende jager die niet de moeite nam zijn afgeschoten pijl terug te zoeken en is het zuiver toeval dat hij precies naast een grafheuvel gevonden is? We zullen deze vragen waarschijnlijk helaas nooit kunnen beantwoorden.

Tijdens onze wandeling werden we eens te meer geconfronteerd met het belang van ons onderzoek. Eén van de doelen is namelijk zorgen voor een betere informatie ontsluiting over grafheuvels naar het publiek. Bij de grafheuvels die nu als monument beschermt zijn staat een klein informatiebordje van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (de huidige RACM). In sommige gevallen is deze echter zo verweerd dat er alleen nog een aluminium plaatje zichtbaar is. Hopelijk kunnen wij er de komende jaren voor gaan zorgen dat er meer over grafheuvels bekend wordt en ook dat deze informatie op een goede manier zijn weg naar het publiek vindt.

Meer informatie over de opgravingen van 2008 in ApeldoornDonderdag 31 juli 2008


Highslide JS
In heuvel 3 wordt een crematie concentratie in segmenten opgegraven zodat later precies klan worden bepaald wat waar gevonden is.


Highslide JS
Het segment in Heuvel 1 is bijna helemaal klaar. De intermediare randstructuur is gecoupeerd en alleen het binnenste deel van het segment moet nog een stukje verdiept worden

Highslide JS
Enkele grafheuvels bij de grafheuvelweg tussen Niersen en Vaassen.

Highslide JS
Het pijlpuntje gevonden in het zand tussen de grindjes bij één van de heuvels van de "grafheuvelweg"

Highslide JS
Het informatie bordje bij een grafheuvel is volledig verweerd, hopelijk kunnen wij de komende jaren bijdragen tot een betere informatie ontsluiting over grafheuvels

Creative Commons Licentie
werk van Ancestral Mounds Project is in licentie gegeven volgens een
Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 3.0 Nederland licentie.
Gebaseerd op een werk op www.grafheuvels.nl. -