change language


De nieuwe gemeentelijk archeoloog maakt kennis met de grafheuvels

door Masja Parlevliet (Gemeentearcheoloog van Apeldoorn)

Afgelopen woensdag was mijn allereerste dag als gemeentelijk archeoloog van Apeldoorn. Speciaal voor het grafheuvelproject ben ik alvast halftijds begonnen, want eigenlijk start ik pas 1 juli. Maar zon project, dat zelfs tot in West-Brabant (mijn vorige werkomgeving) beroemd is, wil je natuurlijk niet missen!

s Middags reden we de kroondomeinen in, het mobiele toilet was het eerste teken van activiteit in de verder zo rustige omgeving. Vervolgens hoorden we een graafmachine en ontwaarden we de archeologen tussen de bomen en struiken. In totaal zijn er ongeveer 15 mensen aan het werk, verdeeld over drie grafheuvels die op enkele tientallen meters van elkaar liggen. We kregen een uitgebreide rondleiding.

Het interessants vond ik de verschillende faseringen per grafheuvel. Hoe statisch een grafheuvel tegenwoordig in het landschap aanwezig is, zo dynamisch moet het indertijd geweest zijn. Zo zijn de heuvels niet zomaar ergens opgeworpen, maar blijken er zich ook nog oudere sporen onder het heuvellichaam te bevinden. Of deze sporen een relatie hebben met het grafritueel of aan eerder gebruik van het gebied, voor bijvoorbeeld bewoning, toebehoren, is nog onduidelijk. En ls het gebied eerder in gebruik is geweest, zijn de heuvels dan doelbewust hieroverheen aangelegd? En als een grafheuvel eenmaal is aangelegd, blijft de heuvel fascineren. En niet voor 50 of 100 jaar, maar voor honderden jaren lang of later kunnen mensen in het grafmonument zijn bijgezet. En duizenden jaren later liggen ze nog steeds, relatief sereen, in het landschap.

Totdat ze uitverkoren zijn om ten behoeve van de wetenschap, nader archeologisch onderzocht te worden. Eigenlijk een nieuwe fase in het leven van deze drie grafheuvels. Een fase die ik met grote belangstelling zal volgen en die voor mij zeker de moeite waard is om eerder aan mijn nieuwe baan te beginnen!

Meer informatie over de opgravingen van 2009 in ApeldoornVrijdag 19 juni 2009


Masja Parlevliet

Creative Commons Licentie
werk van Ancestral Mounds Project is in licentie gegeven volgens een
Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 3.0 Nederland licentie.
Gebaseerd op een werk op www.grafheuvels.nl. -